Worden ze te groot…..?

Geschreven door Lotje

Het is 25 sep 2020, 16:13


“Wat een pracht vis”, dacht ik ooit jaren geleden, “die wil ik ook”. Gevraagd aan een aardige winkelbediende of zo’n vis wel paste in een 120cm bak. Jazeker mevrouw, maar neem dan wel minstens een stuk of vijf. “Hoe groot worden ze?” Nou, ze groeien wel hoor, maar dat is prima in uw aquarium. Dus via een autoritje mee naar huis. Vol vertrouwen.
Zeven jaar later….. Tjonge, het zijn wel joekels geworden. Blijkbaar zorg ik goed voor ze, ze zijn dus happy, ik heb een wat voldaan en trots gevoel. Het is een vrolijke groep, ze laten de andere vissen met rust, maar zelf duikelen ze door een leeggegeten komkommerschijf waar nog de schil van is overgebleven. Mijn eigen circusact. Mijn visite denkt dat ik ze getraind heb. Ik laat dat maar zo. Ik blijk geweldig te zijn.

Ach, wat is dat kleintje vreselijk groot (te groot?) geworden!

Maar na zeven jaar heb je je als enthousiasteling ook verdiept in allerlei boeken, internetinformatie en vissenforums. Ik begon als leek, maar verbeeld me dat ik inmiddels wel het een en ander geleerd heb. Niet alleen over de pH, KH, GH etc., maar ook over het gedrag van al je vissen en vooral….hun eisen! Mijn grote school kegelvlekken en mijn koppel diamantgoerami’s gedragen zich pre-cies zoals ik overal lees. En de adviezen, die overal worden gegeven, blijk ik al automatisch op te volgen. Ik ben een natuurtalent.

Nee dus! Ik had mijn prachtige Clownbotia’s nóóit mogen kopen. Mijn happy groep doet de leukste dingen, maar volgens mij hebben ze nu een veel grotere bak nodig. Want ze zijn inmiddels uitgegroeid tot zo’n 15 cm!

Ik waarschuw nu elke startende aquariaan om niet alleen maar te luisteren naar een vreselijk aardige, maar verkoopgerichte winkelbediende. Opdracht van de baas: omzet! Maar om er eerst zelf veel over te lezen – objectieve informatie met tips en waarschuwingen.
Het rare is dat ik mijn Clowns eigenlijk moet aanbieden aan iemand met een veel grotere bak. Maar als ik ze dan zie duikelen, dan denk ik: “jullie gedragen je echt niet als totaal ongelukkige wezens.” Toch zal ik er een keer aan moeten geloven. Niet leuk, maar even doorzetten……!
Geplaatst: 06 jul 2011, 15:31
van: Kardinaaltje
Bekeken: 1392

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Columns