Wat is er nodig voor een mooi plantenbestand?

27-09-2005 door Apisto

Het is 04 jun 2020, 13:22


Omdat er blijkbaar zoveel vragen zijn over planten. Heb ik geprobeerd in een paar zinnen neer te zetten wat (de meeste) planten graag willen.

Aquariumplanten zijn namelijk het beste middel om je waterkwaliteit hoog en vissen gezond te houden. Maar de aquariumplanten kunnen dat alleen maar als ze gezond zijn en goed groeien. Planten zijn dus niet alleen ter decoratie.

Gezonde goedgroeiende planten in het aquarium zorgen ervoor dat er geen algen komen, doordat zij al het voedsel voor de neus van de alg wegkapen. Belangrijk is om niet alleen de onderstaande waarden te verkrijgen maar nog meer om deze te behouden. Een constante leefomgeving is ook voor planten van levensbelang.


<b>Licht</b>
Al naar gelang de plant veel of minder veel, maar bedenk dat we in een bak niet eens 10% van het licht kunnen aanbieden dat de planten in de tropen van de zon krijgen, een regel is =/- elke 15 cm breedte van je bak 1 tl, dus bij 100x40x40 3 TL's. Let ook op de duur een uur of 12 is prima, 11 mag, 10 is minimum.

<b>Kooldioxide </b>
(CO2)Tussen de 15 - 30 mg CO2/l kan je aan de hand van de KH en pH uitrekenen (hier)

Sporenelementen
profito, E15/V30, andere merken LET OP, zorg dat er ijzer aanwezig is, dat is heel belangrijk voor planten, eventueel apart bijdoseren.

<b>KH</b>
De meeste planten willen graag een niet te hoge KH. (4 is een mooie waarde)

<b>GH</b>
Ook deze niet te hoog (4-8 dH is een mooie waarde)

<b>pH</b>
Het beste is lichtzuur water dus pH 6,8 - 6.0 (hier )

<b>Nitraat </b>
5 - 10 mg/l

<b>Fosfaat</b>
0,1 - 0.5 mg/l

<b>Voedingsbodem</b>
Ook voor de echte waterplanten noodzakelijk, ik zelf geef de voorkeur om gewoon wat klei (FRK, Franse Rode Klei) of lateriet te vermengen met wat leem. dat is voldoende onder je zand.

<b>Stroming</b>
Ook in een plantenbak moet er voldoende stroming zijn, de voedingsstoffen die je planten verbruiken moeten tenslotte weer aangevuld worden, en de afvalstoffen (o.a. O2!) weer afgevoerd. zorg er dus voor dat er toch wel een redelijke stroming is in de bak.

<b>Waterverversen</b>
Elke week een 20%

<b>TLC</b>
Spreekt toch voor zich En op tijd snoeien.

<b>Koop een boek</b>
Het optimale aquarium, het beste boek dat er is over aquaria algemeen, of het aquariumplantenboek van Kasselman voor de plantenkennis.


Met name je nitraat en fosfaatgehalte kunnen wel eens te laag liggen als je veel planten heb. Die zal je moeten testen en eventueel aanvullen. Veel mensen denken nog dat 0 m/l juist goed is, maar de truuk is om je planten BETER te laten groeien dan de algen, en dan hebben ze natuurlijk voedsel nodig ook in de vorm van Nitraat en Fosfaat.
Geplaatst: 01 maart 2008, 20:25
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 16:58
van: Opzichter
Bekeken: 3013

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Planten