Minicursus plantenvoeding

24-02-2004 door Kardinaaltje

Het is 04 jun 2020, 11:10


Planten hebben macro elementen en sporenelementen nodig om te groeien. De sporenelementen zijn in volgorde van belangrijkheid Fe, Cu, Zn, Mo, Mn, B, Cl(, Na, Ni, Si, Se, Co). Kijk voor de lol maar eens op de inhoudsopgaven van een flesje P*K*N. De sporenelementen laat ik even voor wat ze zijn.

De macroelementen zijn
Koolstof (C), Zuurstof (O), Waterstof (H), Stikstof (N) Fosfor (P), Zwavel (S), Kalium (K), Calcium (Ca) en Magnesium (Mg). Het is niet voor niets dat dit precies die elementen zijn die je in wisselende hoeveelheden terugvindt in de verschillende soorten kunstmest. Alle planten hebben dit nodig. Vertalen we dit even naar de aquarium praktijk en dan wel voor een gezelschapsbak.

C - vaak te kort, wordt gewoonlijk opgelost door CO2 te doseren (aanbodzijde) of door weinig licht te gebruiken (vraag beperken), weinig licht betekend wel een serieuze beperking van de mogelijke plantensoorten in je bak. Even voor de duidelijkheid CO2 is GEEN middel om de pH te verlagen CO2 is plantenmest.
O - da's duidelijk, zonder zuurstof geen leven, zonder leven dooie vis, maar ook dooie plantjes.
H - in overvloed aanwezig, geen probleem
N - zit in visvoer, maar een goed lopende plantenbak vreet (meestal) alle stikstof op zodat dit een beperkende factor wordt, dan beginnen de planten minder te groeien en loop je serieuze kans op blauwalgen (die zijn in staat de N2 uit de lucht te gebruiken). Stikstof kun je nadoseren.
P - zit in visvoer. Gewoonlijk heb je genoeg tot teveel aan fosfor. Dit verhelp je met waterverversen. Heb je te weinig fosfor ten opzichte van je nitraat dan loop je kans op groenalg. Normaal gesproken hoef je geen extra fosfor toe te voegen.
S - Dit is in een aquarium gewoonlijk in voldoende mate aanwezig, niet meer over nadenken.
K- Zit bijna altijd te weinig in aquariumwater, vaak leidt een kaliumgift tot uitbundige plantengroei. Dit stopt als er ergens anders gebrek aan ontstaat. Kalium valt na te doseren.
Ca en Mg zitten in Nederland in voldoende mate in leidingwater. Zolang je als verversingswater een aanzienlijk gedeelte kraanwater gebruikt (op de gok: 25% of meer) heb je hier geen probleem mee.

Dus zijn er vier probleemelementen:
C - en dat los je op zoals uitgelegd
K - alleen een Kaliumgebrek ;os je op met K2SO4
P - bij tekort (komt weinig voor) na te doseren met KH2PO4, dan heb je dus ook K
N - bij tekort (komt vaker voor) na te doseren met KNO3, dan heb je ook weer K


Bron:
http://members.lycos.nl/brieneoord/aqua/

en met dank aan DJ
Geplaatst: 01 maart 2008, 20:25
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 19:01
van: Opzichter
Bekeken: 2099

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Planten