[Bouwverslag] Achterwand leistenen thema

12-07-2007 door Marcel_Str

Het is 04 jun 2020, 11:13


Het kost even tijd, maar na 3 maanden avonduren verslijten, is de achterwand klaar voor gebruik. In dit topic hoop ik het een en ander aan info te kunnen toevoegen aan vvv wbt de "do's" en "don'ts" van het bouwen van een achterwand.

Aan te schaffen materialen
We beginnen bij de materialen.

Het aquarium (Je verwacht het niet... ;) ) (Juwel Trigon 350 nieuw) = 700 euro
Tempex(Piepschuim) (5 platen van 5 cm dik) = 8 euro
Kit (Bison transparantkit voor aquaria) = 7,50 euro
Kitspuit (Gereedschap) = 5,50 euro
Gastankje (Butaangas voor afbranden/bijwerken van tempexplaten) = 1,50 euro
Kwasten (3 sets verschillende maten 18 in totaal oid) = 6 euro
Beamix tegellijm (5 kg type 660) = 10,40
3 nylon bouten met moer = 5,60 euro
Schoolbordenverf (0,25 liter) = 7,89 euro
Acrylaatverf (1 liter op kleur gemengd) = 8,09 euro
epoxy (1 liter) + harder (355 0,50 liter) + 3 grote kwasten, 4 kleuren epoxy pigment en maatbekers = 81,64 euro
Poedersuiker (+/- 1 kilo ) = weinig euro

In totaal kostte onderstaande wand mij ongeveer 160 euro waarbij ik zeker 30 euro heb verspild aan bijvoorbeeld aanschaf van dubbele verf (epoxy pigment en acrylverf), meer kwasten dan vereist, tempex platen over etc. Voor een koopwand in deze vorm had ik zeker niet minder kwijt geweest en die is niet van jezelf. ;)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Tempex bewerken
Eerst maar eens de platen tempex uitgepakt en op maat gesneden. Ik heb het interne filter erin laten zitten en moet daar dus omheen bouwen. Heeft zn voor en nadelen. Nadeel is dat het extra werk is, voordeel is dat ik mede daardoor geen kit hoef te gebruiken om de wand in het aquarium te houden.

Na wat meet- en snijwerk is het eerste deel snel klaar.

Afbeelding
Afbeelding

Tempex relief aanbrengen
Wel een klein idee wat ik van de achterwand wilde gaan maken, maar hoe... Dat zou nog moeten blijken. Het begin was een tekening op papier en daarna op tempex. (Ik had waarschijnlijk niets nuttigers te doen die dag en heb het dus idd ingekleurd. ;) ) Ahv de tekening op het tempex heb ik er met een soldeerbout relief in gesmolten. Aanrader is om deuren en ramen wagenwijd open te zetten! Je gaat er allemaal niet langer door leven.
De soldeerpunt heb ik zelf wat in elkaar geknutseld van een stukje 2,5 mm2 installatiedraad.

Afbeelding
Afbeelding

Dit kost je 2 uur van je leven en dan blijken de randjes van de stenen in wording niet naar wens. Te hoekerig. Schuin smelten met de soldeerbout lukte niet naar wens, dus maar priegelen met een tomatenmesje. Ging wel snel, maar wel weer 2 uur en een hoop rommel verder.

Afbeelding
Afbeelding

De laatste oneffenheden weggehaald met de brander. Voorzichtigheid is geboden!

Afbeelding

Na in totaal 6 dagen knutselen zag het er zo uit:
Afbeelding

Inlaat/uitstroom pomp
De inlaat en uitlaat van de pomp netjes weggewerkt achter het middenstuk en met natuurlijk ogende gaten vrijgemaakt zodat deze in- en uit kan stromen. Om de hoekige zijden weg te werken ben ik de overgangen tussen het middenstuk en de zijwanden gaan voorzien van overhangende stenen. Sommige stenen van het middenstuk lopen door de zijwand heen om hiermee later de wand in verticale richting op zijn plaats te houden gezien de wand niet wordt vastgekit.

Afbeelding

Omdat de standaard juwelpomp niet voorbij 5 cm tempex komt, heb ik de uitstroom verlengd met een simpel stukje slang.

Afbeelding

In de van relief voorziene achterwand heb ik onder- en bovenaan het middenstuk nylon bouten bevestigd, ook dit om het middenstuk onder water op zn plek te houden, maar nu in horizontale richting. Ik heb dit gedaan door een gat ter grote van de moer in de midden- en zijwand te smelten, hierin de moer met kit te bevestigen. Hier zie je de moer zitten:

Afbeelding

Omdat ik nog geen idee had waar en wanneer ik iets als CO2 wil toevoegen en geen slangen oid in het zicht wil hebben, heb ik voorzieningen getroffen ivv luchtslangetjes in beide zijwanden en het middenstuk. Daarvoor heb ik in de 2 zijwanden sleuven gesmolten om de luchtslangetjes in te laten lopen over de achterkant van de zijplaten.

Afbeelding

Aanbrengen tegellijm

De achterwand naar wens voorzien van relief, dus tegellijm kan worden gesmeerd. Omdat ik hiermee en geen ervaring heb evenals later epoxy, verven etc. Heb ik een proefstukje tempex gemaakt om het een en ander uit te proberen. Een aanrader voor iedere wandbouwer!

Afbeelding

De eerste laag tegellijm heb ik in een verhouding van 90 ml water op 250 gram tegellijm gemengd. In deze verhouding loopt de tegellijm goed door de (soms nauwe) kieren en is het net dik genoeg om niet van de wand af te lopen en het tapijt te voorzien van een extra kleurtje. ik heb telkens een kleine dag gewacht alvorens een volgende laag tegellijm te smeren. In totaal zijn het ongeveer 3 lagen. Daarnaast heb ik op sommige plaatsen stenen dikker gemaakt met tegellijm. Hiervoor gebruikte ik een mengverhouding van 70 ml water op 250 gram tegellijm.

Afbeelding

En dit was het resultaat:

Afbeelding

Naderhand heb ik het middenstuk nauwsluitend gemaakt aan de zijwanden met tegellijm en waar nodig weer wat weggevijld met een klein vijltje. Uiteindelijk heb je een perfect fit.

Het verven

Bij het verven baarde mij het mengen de meeste zorgen. Ik had epoxypigment, maar dit leverde niet het gewenste resultaat op op het proefstukje. Na wat denken en rondvragen op vvv (Zie topic "kleurenmengen met epoxypigment" hier) heb ik acrylverf laten mengen bij de LDYI-shop (Nogmaals bedankt voor de tip Pietertje81!). Ik heb een leisteen meegenomen om de juiste kleur aan te geven. Wat ik alleen wel beter had kunnen doen is de leisteen laten mengen nav een natte leisteen. Deze worden onder water namelijk donkerder van kleur.
Ook heb ik meteen schoolbordenverf gehaald voor de naden tussen de stenen. Deze schoolbordenverf heb ik eerst gebruikt om de naden mee te kleuren waarna ik met de acrylverf voor de stenen het geheel heb afgemaakt.

Afbeelding

Na het verven van de schoolbordenverf kwam ik erachter dat de zijwanden iets kromgetrokken waren. Waarschijnlijk komt dit doordat ik de platen met tegellijm soms heb laten drogen in het aquarium (vertikaal). Tegellijm dus horizontaal laten drogen m.i. Ik heb het zo nog iets proberen te herstellen met weinig resultaat...

Afbeelding

Resultaat tot dusver. We zijn nu 48 dagen verder...

Afbeelding

Zo gezegd, zo gedaan... Na de schoolbordenverf, de acrylverf:
Afbeelding

Gezien ik de tijd voor het verven van de stenen iets te kort had ingeschat zijn we nu in totaal ongeveer 70 dagen op weg met dit resultaat:
Afbeelding

Aanbrengen epoxy
Na het verven is de epoxy aan de beurt. Eerst weer op het proefstukje waar bleek dat na 1 dag drogen en dan onderwater, het geheel wit uitslaat. Dacht eerst dat dit door slechts 1 dag drogen zou komen, maar dit bleek toch ergens anders aan te liggen... Komen we zo op terug.

Afbeelding
Afbeelding

Dus de achterwand voorzien van epoxy met langere tijd om te drogen. Tussen 2 lagen epoxy heb ik 1 dag en voordat het het water in gaat heeft het geheel een week gedroogd op kamertemperatuur. Verder is de mengverhouding als aangegeven op de verpakking: 2 gewichtsdelen epoxy op 1 gewichtsdeel harder. Dit heb ik met een grammenweegschaal afgemeten. Per keer maak ik ongeveer 100 tot 150 gram epoxy (+ harder) aan. Uiteindelijk zijn de voorzijden van alle platen met 2 lagen epoxy besmeerd en de achterzijden met 1 laag.

Afbeelding

Na het aanbrengen van een deel van de epoxy op de wand strooi ik er direct poedersuiker overheen om het glanzen van uitgeharde epoxy tegen te gaan.

Afbeelding

Het plaatsen van de achterwand

O.a. omdat de wand tijdens het opdrogen van de tegellijm iets is kromgetrokken bij 1 van de zijwanden, heb ik bedacht hoe ik deze zijwand iets kan vastzetten in de juiste vorm. Dit heb ik gedaan door van bovenaf in de achterwand een gat weg te smelten en daarin een 10 cm lange harde aquariumpijp in vast te zetten met aquariumkit. Naderhand de naden voor alle zekerheid afgedekt met epoxy. Nu ben ik in staat om met een zuignapje de achterwand iets naar de zijruit te trekken.

Afbeelding

De waterdoop

Het moment is daar na een kleine 90 dagen knutselen. De achterwand mag het water in. Wat blijkt... De wand slaat wit uit. :evil: De exacte oorzaak hiervoor weet ik niet, maar hou het er momenteel op dat de poedersuiker de boosdoener is waar deze door zn fijne structuur eenvoudig wegzinkt in de epoxy en zodoende niet meer kan oplossen in het water. Beter iig geen poedersuiker te gebruiken!

Afbeelding
Afbeelding

Wel is de achterwand erg ruw. Je kunt het vergelijken met de tong van een koe. (Nee ik ben geen freak, en ga niet beweren dat jullie op de kinderboerderij vroeger niet je hand in de mond van een kalfje hebben gestoken, want dat geloof ik niet. :razz: ) Ik verwacht in ieder geval een erg goede houvast voor mossen en varens welke ik op de achterwand wil bevestigen. Hoe, daar moet ik nog even over nadenken, maar spelden kan sowieso. Alleen als het minder destructief kan, dan zal ik dat niet laten.

Loochen
Loochen heb ik in eerste instantie gedaan met een leeg filter en heb na enkele dagen 1 blauwe filterspons toegevoegd om het grove vuil uit te filteren. Verder een week lang gewoon elke dag 350 liter water verversen. :).

Na een aantal dagen het aquarium logen is dit beeld verdwenen.
Afbeelding

En krijg ik daar deze voor terug:
Afbeelding

Conclusie
- Wees er zeker van dat je aquariumkit voor aquaria is.
- In mijn achterwand zaten redelijk veel spleten waarvan enkele erg nauw. Het is goed om van tevoren te bedenken of het niet handiger is het relief waardoor de spleten ontstaan eerst los te voorzien van tegellijm/verf/epoxy en dan met iets als aquariumkit te bevestigen. Naderhand kom je bij erg diepe/nauwe spleten met een kwast nauwelijks meer bij.
- Gebruik beter geen poedersuiker om de achterwand dof mee te maken
- Het is mogelijk (in ieder geval in een hoek aquarium) een achterwand te maken die niet vastgekit hoeft te worden aan de ruiten
- Wees zeker van de mengverhouding van Epoxy.
- Laat platen tempex met tegellijm horizontaal drogen.
- Gebruik als verf Acrylaatverf/schoolbordenverf. Laat de acrylaatverf mengen bij een DYI-shop. Epoxypigment gebruiken kan uiteraard ook, maar is m.i. omslachtiger en veel duurder. (4 kleuren epoxypigment elk 50 ml = ongeveer 28 euro, 1 liter acrylaatverf = 8,09 euro, 0,25 liter schoolbordenverf = 7,89 euro)
- Als je verf laat mengen naar de kleur van decoratiemateriaal, houdt er dan rekening mee dat het in droge vorm een andere kleur zal hebben dan wanneer het onder water ligt. In deze situatie had ik het dus beter ahv een natte leisteen kunnen laten mengen ipv een droge.
- Schoolbordenverf is te reinigen met petroleum, acrylaatverf met water
- Maak een proefstukje waarop je allerlei dingen kunt uitproberen. Het is zonde als je je wand verprutst door teveel proberen (Er gaat immers een hoop werk in zitten).

Dit is in wezen het verhaal van de achterwand. Niet geheel afgelopen als dat ik gehoopt had, maar zeker niet voor niets. Ik hoop dat dit van waarde is voor anderen die ook een achterwand willen maken. Danwel om ideeën op te doen of om vooraf problemen te voorkomen.Verder heb ik nog het een en ander aan hout uit de natuur gehaald. Het zou best kunnen dat het hout niet het beste hout is, maar ben bereid het te proberen. Zeker als er nog geen vis/planten in staan.
Zodoende heb ik een mooi stuk wortelhout onder handen genomen (Lees: Aan stukken gezaagd) en dit in het aquarium gedaan na kort wat zand en losse bast af te hebben geborsteld.

Na een kleine dag was ik de trotse eigenaar van een aquaspookhuis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Mn eerste reactie was even schrikken, maar gezien er geen verdere gevolgen zijn, sloeg dat al snel om in verbazing dat iets als dit ZO snel kan groeien. Dit heeft werkelijk niet langer dan 18 uur de kans gehad om te groeien. weet iemand of dit een alg is of een schimmel? Ik weet bijna zeker dat dit wordt veroorzaakt door de dode schors aan het hout. Rotten is uiteraard ook iets wat in je opkomt, maar na amper 1 dag al een rottingsproces zou ik niet verwachten.

Uiteindelijk is dit het actuele plaatje. De slang voor het aquarium is een tijdelijke externe pomp gezien mijn juwel pompje redelijk wat geluid produceert wanneer hij in het filter zit. (ik heb trouwens het idee dat het filtercompartiment redelijk als klankkast fungeert voor het brommen van de juwel-pomp...). Iig heb ik het pompje voor alle zekerheid teruggestuurd ter controle.
Komende week ga ik de snelgroeiers planten, dan een maand op vakantie en daarna komen dan eindelijk de vissen.

Afbeelding
Geplaatst: 01 maart 2008, 20:25
van: Opzichter
Gewijzigd: 19 jan 2010, 22:00
van: Opzichter
Bekeken: 8843

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Doe het inderdaad zelf!