Martijn Pietersma

15-10-2006 door Marco Aukes

Het is 04 dec 2022, 6:11


Zondag 15 oktober: de grote dag van de langverwachte bakkenschouw bij Martijn Pietersma. Waarschijnlijk is Martijn degene die het kortste lid is van ons forum waarbij al ZO snel een bakkenschouw op het programma stond. Sterker nog, terwijl we bij hem waren heeft hij zich pas aangemeld op VeniVidiVissie. Gelukkig kon hij bij tijd en wijlen het account van iemand anders op het forum gebruiken, waardoor de bakkenschouw bij Martijn kon worden gepland.

Door de vele foto’s die al via de account van zijn jaloerse vader op het forum waren gezet hadden velen zich op gegeven om zijn prachtige paludarium te mogen bekijken. Uiteindelijk stonden naast Sieldra en ikzelf, Rjoemman, Corycat, Dorsigera met zowaar een vrouw aan zijn zijde (en dat ondanks dat hij zelf beweerde liever naar mannenkalenders te kijken....), Ton, Jabas, Wilma & Krietjur, Nano, BertE, Kardinaaltje & Opzichtertje, Jaap, Rob, Sonnie, Pietertje81 & Agnes en PlukeenRoos al dat moois te bewonderen. Pas veel later hoorde ik tot mijn verbazing dat Mirage ook geweest schijnt te zijn. Al met al dus 21 personen die samen met Martijn naar zijn bak wilden kijken.

Afbeelding
Martijn zijn trots, en met recht!

Aangezien de meeste inmiddels gewaarschuwd waren voor het vage nummersysteem van de wijken in Almere waarbij je vooral geen logica moet verwachten (zie ook verslag van de vorige bakkenschouw in Almere) en ook wij daar inmiddels van hadden geleerd was het een koud kunstje de plaats van bestemming te bereiken. Helaas waren we nog geen minuut binnen of de opdringerige vader van Martijn wilde weer per se dat we eerst naar zijn bakje gingen kijken.

Afbeelding
Ook Jaap had het al snel gehad met de opdringerige vader van Martijn

Met een diepe zucht en na het uitwisselen van rollende oogbewegingen, gingen Sieldra en ikzelf dan maar naar zolder, alwaar Raoul (Rjoemman ) ook al heel ongelukkig voor die bak zat te wachten tot hij eindelijk naar Martijn zijn bak mocht kijken.

Toen de vader van Martijn zogenaamd heel verzorgend naar Sieldra toe deed was voor ons de maat vol en hadden we genoeg van hem en zijn bak. Want erg geloofwaardig kwam het allemaal niet over; even daarvoor hadden we zijn arme vrouw Ellen snotterend in de keuken aangetroffen, waarschijnlijk vlak nadat ze weer aan het werk was gezet door hem.

Maar goed, we hadden dus al snel een reden gevonden om naar een echt mooi paludarium te gaan kijken: die van Martijn.

Op de slaapkamer van Martijn staat een prachtig paludarium te pronken met de afmetingen 120*60*60 waarin een watergedeelte is verwerkt van naar schatting 5 cm. De inrichting van de bak is zo opgezet dat je zowel van de voorkant als van de zijkant een mooie compositie kunt aanschouwen. Met de stukken hout op de sterke punten in de bak, geflankeerd door mooie grote groepen varens kwam de inrichting heel natuurlijk over.

Afbeelding
Linkerkant van de bak

Martijn heeft ook al goed doordachte ideeën geopperd om zijn bak nog fraaier te maken. Iets minder soorten plantjes en nog grotere plantengroepen moeten het plaatje perfect maken. Zelf denk ik dat hij daarmee een goede weg in slaat; zeker als hij de rechter kant van de bak (die wel dicht is gemaakt) wat meer kan laten begroeien. Daar moet hij dan wel de kans voor krijgen, en dan moet niet zijn vader steeds de helft van de planten opeisen zoals hij dat eerder wel met de schoenvetervaren had gedaan. Martijn heeft daar wel even uitvoerig zijn hart over gelucht in ieder geval.

Wat betreft dierenbestand heb ik zelf in Martijn zijn bak slechts 1 kikkersoort kunnen ontdekken, maar er zouden er toch echt 2 in moeten zitten. De soort die ik gezien heb is Dendrobates tinctorius uit Oelemari. Daarvan heeft Martijn 5 stuks rondspringen in zijn bak, samen met 5 stuks Epipedobates tricolor.

Afbeelding
De tinctorius "oelewapper"

Afbeelding

Ik denk dat vooral door Martijn zijn enorme enthousiasme iedereen enorm heeft genoten van deze middag. Martijn kan heel goed uitleggen wat hij wil met zijn bak, en als zijn vader hem niet te veel voor de voeten gaat lopen wordt dit echt een prachtbak.

Afbeelding
Martijn heeft ook schildpadden!

Martijn en moeder Ellen, reuze bedankt voor de hele gezellige middag en de goede zorgen. Volgende keer spreken we af als je vader weg moet voor zijn werk of zo; dan kunnen we tenminste rustig en ongestoord met de hele groep naar je bak kijken.

Voor alle VVV’ers: graag tot een volgende bakkenschouw; b.v. die van PlukeenRoos volgende maand!
Buiten de beschrijving van de bak van Martijn is uiteraard de rest van de bovenstaande tekst in meer of mindere mate overdreven. Kijk voor een serieus verslag van de bak van Hans zelf op: knowledge/kb_show.php?id=10
Geplaatst: 01 maart 2008, 19:26
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 15:45
van: Opzichter
Bekeken: 2009

Keer terug naar Bakkenschouwen