Bakjes loeren bij Wilma

27-11-2005 door Kardinaaltje

Het is 04 dec 2022, 6:56


November, tijd voor een nieuwe schouw. Aangezien de ‘grote bazen’ van VVV het allemaal af lieten weten is aan mij gevraagd verslag te doen van een zeer gezellige schouw in Utrecht. Uiteraard wilde ik dat wel. Ik moet wel tevoren vast even waarschuwen dat de foto´s niet van perfecte kwaliteit zijn, maar ik heb mijn best gedaan.
Even was het twijfelachtig of ik er wel heen zou gaan aangezien moeder Natuur had besloten juist dit weekend Nederland te voorzien van een dikke witte deken. Na alle ellendige berichten over ingesneeuwde automobilisten vond ik het wel even spannend om vanuit het oosten de hele reis naar Utrecht af te leggen. Maar gelukkig: de voorspellingen voor zondag waren prima en ook de wegen inmiddels weer begaanbaar! Kris (Krietjur) opgehaald en wijzen uit het oosten konden, voorzien van een uitgebreide survival-kit (ja je weet maar nooit), op pad gaan.
Aangekomen bij Wilma liepen we Yme al tegen het lijf. Hans(de 5e), Louis, Ria(atje) en JCB zaten al gezellig binnen. Scubadoo kwam later ook nog en toen was de club compleet. Het was uiteindelijk maar goed dat er een paar mensen hebben moeten afzeggen, want het paste nét. Wilma heeft een gezellig kleine woonkamer met veel meubeltjes en nog veel meer aquaria! We zaten werkelijk omringd door water een heerlijke appeltaart op te peuzelen.

Afbeelding

Afbeelding

Nu was de appeltaart zó lekker dat we bijna vergaten waarvoor we er ook al weer waren: de bakjes!

De grootste bak in de kamer is de Juwel Rio 240. Hier konden we genieten van een prachtige school regenbogen. De kleuren paars/blauw en rood spatten werkelijk de kamer in! Deze vissen blijken het bij Wilma zó goed naar hun zin te hebben dat ze aan de lopende band voor nakomelingen zorgen. Die overleven het niet in de Rio, maar toevallig heb ik bij Kris een groepje zien zwemmen die Wilma te pakken heeft gekregen. Erg leuk om te zien dat die kleine visjes al échte regenbogen worden. Ik kan niet wachten tot ze met hun ouders in de school herenigd kunnen worden!

Afbeelding

Afbeelding

Verder zwemt er een groep Corydoras, 4 Khuli’s, 3 Otocinclussen, een paar Badis badis, 2 Microgeophagus Ramirezi en 1 M. Altispinoza rond en natuurlijk een paar vrolijke Ancistrussen. Ook bood het onderkomen aan wat appelslakken en een Pseudogastromyzon. Wellicht dat deze laatste binnenkort kan verhuizen naar de speciaalbak van Yme!
De planten in deze bak groeien volgens Wilma niet snel, wat her en der ook wel te zien was aan de Echinodorus die wat alg op z´n bladeren heeft, maar toch staat het er mooi bij! Het Belgisch groen is mooi van kleur, de Valisneria woekert goed en er staan werkelijk prachtige Crypto´s onder de grote Ecinodorus!

Afbeelding

Sterkste punten in de bak zijn naar mijn idee de linker hoek met het prachtige stuk hout en de Valisneria erachter en de prachtig groene Javavaren ervoor en het middenstuk waar ik zelf het Cryptoveldje erg geslaagd vind. Als dat op den duur nog iets naar voren zou groeien, onder de Echinodorus uit, zou het nog wat extra diepte aan de bak geven.

Dan de een na grootste bak: een Juwel rekord 70. Dit vond ik zelf een heel bijzonder bakje. De inrichting van deze bak wordt verzorgd door een wel heel bijzondere ‘aquascaper’: een enorme meerval van 15 cm! Deze is duidelijk dol op kuilen en drijvend groen:

Afbeelding

Bij deze geheimzinnige bewoner die zich nauwelijks heeft laten zien (Hans geloofde zelfs niet dat hij bestond) zwemmen een hele boel guppen rond. Het wemelt er van. Dit gaf de bak een leuk speels effect. Het stuk hout vormt duidelijk het middelpunt van de bak. Dit wordt ook als huis gebruikt door de meerval. De planten er omheen lijken het wel aardig te doen maar hebben zoals gezegd wel last van het feit dat ze vaak uit het zand gewoeld worden. Ondanks dat ziet het geheel er lekker wild en woest uit, perfect voor de drukke guppen.

Afbeelding

Hier dan een foto van de beruchte meerval speciaal voor Hans:

Afbeelding


Dan nu het volgende bakje: een panorama bakje van 25 liter. Hier viel meteen het prachtige x-mas mos op en het zeer precies geplante Hemianthus callitrichoides matje. Dit was duidelijk met zeer veel geduld en een pincet neergezet. Als het de kans krijgt goed vol te groeien zal het werkelijk een prachtig gezicht zijn!
De bewoners zijn vooral erg klein: een stuk of 5 Corydoras hastatus, 5 Dario dario jongen en wat vuurgarnaaltjes. Dit samen vormt een mooi geheel met de maat van het bakje en de plantjes die er in staan.

Afbeelding

Inkijkje van links:

Afbeelding

Dit bakje heeft overigens een zeer originele lichtkap: een simpele tl starterskit op een plankje gemonteerd wat weer met dragertjes aan een MDF plaatje vast zit. Dit alles staat achter het bakje zodat de tl precies boven het water hangt. Simpel doch doeltreffend.

Tot slot het Aqua-40 bakje met 2 garnalen soorten: Crystal red en Bijtjes en Corydoras habrosus. Dit stond er werkelijk prachtig bij! De Ludwigia heeft een diep rode kleur en de bladeren zijn prachtig dik en stevig. De rode Tijger Lotus stond er ook goed bij, net als de Rotala en het Sterretjes kruid.

Afbeelding

Het was goed te zien dat de Ludwigia net gesnoeid was, het filtertje was nu erg zichtbaar, maar dat groeit snel genoeg weer dicht. Wilma vertelde dat de planten in dit bakje het snelste groeien van allemaal.

Duidelijk moge zijn dat Wilma niet voor traditionele inrichtingen kiest. Ze maakt bakken waar de vissen en andere dieren zich lekker in voelen. Wel is duidelijk te zien dat ze zeker groene vingers heeft en de kunst van het beplanten verstaat. Vooral het 25 literbakje is een goed voorbeeld van dat laatste. De planten in de Rio 240 zien er allemaal erg gezond uit en persoonlijk houd ik wel van een wilde, natuurlijke inrichting. Al met al zijn het 4 zeer verschillende bakken, ieder met een heel eigen sfeer en inrichting, wat het erg leuk maakt om naar te kijken.

Afbeelding

Uiteraard werden er bij deze schouw weer allerlei planten en goedjes geruild en uit gedeeld. Het was maar goed dat er geen politie inval gedaan werd, want hoe leggen we dit uit??

Afbeelding

Langzaam aan ging iedereen weer huiswaarts, met of zonder geheimzinnige poedertjes. En ook de wijzen gingen weer naar het oosten. Uiteindelijk was ik om 19 uur weer thuis, moe maar voldaan na mijn eerste, maar zeker niet de laatste, bakkenschouw!

Wilma: bedankt voor de gezellige middag en veel succes met verhuizen! Als alles in Hengelo goed loopt doen we het gewoon nog een keetje over! ;)

EDIT DOOR Marco Aukes: ook hier nogmaals een woord van dank aan Wilma voor het ontvangen van al die mensen in zo een klein kamertje. Dat getuigd van echte hobby gekte; in de goede zin van het woord ;-)

Tevens een enorm woord van dank aan Sonnie voor het verzorgen van dit werkelijk fraaie verslag!
Geplaatst: 01 maart 2008, 19:33
van: Opzichter
Gewijzigd: 16 apr 2011, 21:54
van: Opzichter
Bekeken: 2654

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Bakkenschouwen