beginnerstips van Sylvie

25-11-2003 door Sylvie

Het is 04 dec 2022, 7:02


Hoi allemaal,

Ik heb even een eerste aanzetje gemaakt met beginnerstips, die Marco er zo even bij zet.
Het is NIET de bedoeling om compleet te zijn, maar geeft meer aan waar je zoal aan kunt denken, zodat je niet aldoor het wiel opnieuw hoeft uit te vinden, als beginner zijnde.
Er staan ook wat lijstjes in; ik ben nogal een lijstjesfreak :D en het heeft mij geholpen alles een beetje op een rijtje te zetten, voor bijvoorbeeld kosten, inrichting en benodigde zaken.

[size=24:31ybhuev][b:31ybhuev]Beginnerstips.[/b:31ybhuev][/size:31ybhuev]

Je hebt besloten aan een aquarium te beginnen. Voordat je je bak daadwerkelijk in huis hebt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen, om wat beter voorbereid te zijn. Let wel, deze lijst is niet bedoeld om compleet te zijn, maar geeft inzicht in hoe je je kunt voorbereiden;


[b:31ybhuev]Allereerst ga je eens kijken waar je aquarium komt te staan. [/b:31ybhuev]
[list:31ybhuev]Kan je vloer en het meubel het gewicht aan? Het aquarium zelf kan heel wat wegen, vervolgens nog water erin (een liter is een kilo), grind, stenen en voor je het weet is het een gigantisch zware bak.
Verder moet je de beschikking hebben over electriciteit, dus een of meer stopcontacten nabij.
Denk ook alvast na over je looproute, als je het aquarium schoon moet maken en water moet verversen. Kun je makkelijk water halen en sjouwen?
Een aquarium moet niet in het zonlicht staan (algen, oververhitting) en ook niet in de buurt van deuren (schrikken ze van)[/list:u:31ybhuev]

[b:31ybhuev]Nu moet je na gaan denken over wat voor vissen je graag wilt. [/b:31ybhuev]
[list:31ybhuev]Je kunt in de bibliotheek vaak heel wat boeken lenen.
Zoek info over de vissen die je kiest en kijk of ze bij elkaar passen. Hebben ze dezelfde behoeftes, qua temperatuur en kwaliteit en stroming van het water?
Vallen ze elkaar niet lastig? Hebben ze een bepaalde bodem nodig (meervalletjes bijvoorbeeld moeten geen scherp grind, dan slijten de baarddraden)
Hoeveel ruimte hebben ze nodig? Natuurlijk neem je een aquarium dat zo groot mogelijk is (hierdoor is het makkelijker een biologisch evenwicht in stand te houden), maar passen de vissen die je wilt ook daadwerkelijk in die maat? En hoeveel vissen kun je er maximaal in houden?
Schrijf op hoe je vissen heten, waar ze vandaan komen en wat hun specifieke behoeftes zijn.[/list:u:31ybhuev]

[b:31ybhuev]Tijd voor het maken van een aantal lijsten.[/b:31ybhuev]
[list:31ybhuev]Maak een lijst met alle dingen die je nodig hebt voor je aquarium en schrijf er de kosten bij en de winkel waar je dit kunt kopen. Denk aan het aquarium zelf (kun je vaak ook tweedehands op internet vinden), inrichting, de vissen, de planten, een goed filter, verwarming, verlichting, voeding, geneesmiddelen voor het geval een vis ziek wordt, thermometer, algenkrabber, schepnetje, tests om de waterwaarden van de bak te controleren, enzovoorts
Haal boeken uit de bibliotheek met informatie over aquariumplanten en over hoe je de planten het handigst in je bak kunt inrichten. Zoek planten uit die makkelijk te onderhouden zijn en die passen in jouw type aquarium. Maak een beplantingsplan en let daarbij op lichtbehoefte, hoogte, afwisseling en de behoefte van je vissen (bijvoorbeeld open zwemruimte) en denk na of je een voedingsbodem wilt gebruiken. Bereken ook hoevaak en hoeveel water je gaat verversen.[/list:u:31ybhuev]

Heb je het allemaal goed voor ogen en heb je de benodigde aanschaffen gedaan, dan kun je nu je aquarium schoonmaken en waterpas neerzetten op een laag piepschuim en vervolgens gaan inrichten. Ook hoe dit gaat is in veel boeken te lezen, hier enkele punten;
maak de bodembedekking heel goed schoon. Controleer of alle apparatuur naar behoren werkt. Vul het aquarium gedeeltelijk en richt het dan in met stenen, kienhout, planten e.d.
Vul daarna het aquarium helemaal bij en controleer op lekkages.
Het aquarium laat je minstens twee weken staan, ZONDER vissen! Laat wel alles draaien, verwarming, filter, enzovoorts.
Controleer dagelijks de waterwaarden van je bak. Is je bak vrij van nitriet, dan kun je voorzichtig een paar vissen introduceren. In de loop der weken, als de waarden van het water goed en stabiel blijven, kun je het aantal vissen langzaam uitbreiden.

[b:31ybhuev]Nog 1 tip:[/b:31ybhuev] op internet staat heel veel info en zijn er veel leuke forums te vinden, waar men vaak enthousiast is en veel goeie tips heeft. Sluit je er eens bij aan en stel je vragen!

Veel succes!

Sylvie
Geplaatst: 01 maart 2008, 19:52
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 13:03
van: Opzichter
Bekeken: 3776

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Zoetwater