Stro? Stro!

15-10-2004 door Apisto

Het is 04 dec 2022, 5:37


Stro? Stro!

Als stro in het water uiteen valt geeft het een stof af die dissolved organic carbon (DOC, opgeloste organische koolstof) heet. Doc's zijn humus zuren en andere koolstofverbindingen die de lichte bruine kleur aan het water geeft, dit is bijvoorbeeld ook bij turf het geval en als u even denkt aan de zwartwater rivieren in de Amazone, deze hebben ook een hoge concentratie van DOC’s. Deze DOC’s doen verschillende dingen, ten eerste verminderen zij de fotosynthetische actieve straling zodat in feite de hoeveelheid licht die voor de algen beschikbaar is verminderd. Ten tweede binden ze zowel fosfor als de exogene enzymen die de algen uitscheiden voor die gebonden fosfor. Hierdoor verhongeren de algen.

Tenslotte als de stoffen (DOC’s) worden afgebroken door de UV-B straling die in het licht zit, worden deze stoffen tot substraat voor heteromorphische bacteriën (bacteriën die zelf geen fotosynthetiserend vermogen hebben). Deze bacteriën concurrenten zijn voor de algen wat betreft de gelimiteerde (weinige) fosfor bronnen onder andere in de vorm van fosfaat. Uiteindelijk winnen de bacteriën van de algen en deze laatste verdwijnen. Buiten deze bacteriën komen leven er nu in het stro ook nog eens een overvloed aan pantoffeldiertjes, deze beestjes leven onder andere van de (zweef)alg en ook deze zal dus verdwijnen.

De bacteriën voeren ook nog een chemische oorlog tegen de algen doordat zij een stof uit het stro, lignine omzetten in diverse stoffen waarbij er ook phenolen ontstaan. Deze phenolen zijn zeer slecht voor planten doordat ze de celdeling belemmeren. Aangezien algen hiervoor veel gevoeliger hiervoor zijn dan de planten omdat algen veel primitiever zijn dan planten, wordt de celdeling van de algen eerder belemmerd dan die van de planten en zullen de algen eerder het loodje leggen.

Als je al de verschillende werkingen bij elkaar optelt heb je een aardig anti-alg middel en ook de commercie heeft dit al ontdekt, er zijn van bekende merken een soort van pellets te koop die ven gerstenstro zijn gemaakt. Deze moeten (geloof ik) in de filter, maar het lijkt mij een stuk goedkoper om gewoon stro te gebruiken.
Geplaatst: 01 maart 2008, 20:25
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 16:53
van: Opzichter
Bekeken: 3222

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Zoetwater