De waterval van Spanbroek

26-11-2006 door Kardinaaltje

Het is 04 dec 2022, 7:28


Is geen waterval meer, maar wonderwel een wonderschoon geheel, dat op nog wonderbaarlijker wijze waarachtig is gebleken, dat een massa water keurig bijeen gehouden kan worden m.b.v. 5 glasplaten en een flinke dosis kit.
Daar stonden we zondag 26 november 2006 wel even van op te kijken.

Er zat niet alleen water in, maar nog veel meer moois.

BertE liet zich bij hoge uitzondering van zijn klapstoel wegjagen
Afbeelding

Eindelijk was het dan zover, dat we dit met eigen ogen konden aanschouwen.
Het publiek kwam zelfs uit Assen en Kampen aangestormd om getuige te zijn van dit bijzondere fenomeen. De herkenning van de straat hadden wij aan deze mensen te danken, omdat ze net uit de auto stapten, anders waren we nog wel 10 rondjes gereden.
Onder genot van wat hapjes en drankjes drong het uiteindelijk tot ons door, dat we tegen een oogverblindende mooie bak aan zaten te kijken.

Wat zou er nu op die bak liggen?
Afbeelding

De afmetingen zijn 2.35 x 0.60 x 0.65 m en wordt bevolkt door 6 Peru-Altums en 4 wildvang Scalares, een uiterst stoere Apistogramma cacatuoides orange flame met dame,
28 wantrouwige Paracheirodon axelrodi, waarvan 1 simulans the club joint, 10 koddige Corydoras paleatus, 2 naalden van Farlowella’s en een Loricaria parva.

Als bodem is er gebruik gemaakt van kalkvrij metselzand.
Het plantenbestand:

Ceratopteris cornuta, Hydrocleys, Hygrophila difformis, Vallisereria spiralis, Hemianthus micranthemoides, Echninodorus bleheri, Gymnocoronis, Potamogeton gayi, Cambomba (die ik eerst uitschold voor Limnophila sessiliflora), Echinodorus rubra, Saggitaria subulata, Egeria najas, Hydrocotyle leucocephala, een lekke mosbal, Proserpinaca palustris, Javamos en Bacopa carolinia.

Alhoewel Lique zich erg aangetrokken voelt tot een Zuid-Amerikaans geheel pur sang, ziet zij de aan de andere kant de vele voordelen van een ruimere plantenkeuze, wanneer ze zichzelf die beperking niet oplegt.
Als plantenmens is het dan erg wikken en wegen, welke weg je nu in gaat slaan.

Dan blijft dit wel erg verleidelijk
Afbeelding

De verlichting bestaat uit 8 x T8 36 watt.
Van achter naar voren: kleur 840, 830, 840, 865.

De PH wordt door Co2 en mbv osmosewater gestuurd op 6.6.
KH 2 Ă  3, microsiemens plm. 450, No3 5, Po4 0,2.


Yme heeft na een 4 jarig "cursusje" medische biologie nog steeds niet in de gaten, dat je algenmoleculen niet met het blote oog kunt zien, wat dat betreft is het gegeven alg zwaar overtrokken door Lique :kus:

Afbeelding

Omdat de bak nog niet zo gek lang staat, is Lique bezig met Profito de plantenvoeding op te bouwen. De bak wordt aan 2 zijden gefilterd met Aquapro’s.
1 x met matten en keramische pijpjes, wat voor de afbraak dient en 1 x mechanisch, waarvan het filtermateriaal om de zoveel tijd wordt vervangen. Op die laatste is ook de Co2 aangesloten.

Het gespuis heeft hun ogen ook de hele middag de kost gegeven hoor

Afbeelding

Zoals op de meeste bakkenschouwen aantoonbaar is, bij gastheren/dames met nakomelingen, was ook hier sprake een hevige indoctrinatie.

Het bakje van Jesse doet niet onder aan die van zijn moeder.

Afbeelding

Deze wordt gefilterd met een aanhangfilter, heeft de afmetingen van 60 x 30 x 30 cm,
Wordt eveneens PH gestuurd met Co2 en osmosewater. PH 6.8, KH 5, No3 5 en wordt bijgevoerd met Profito. De verlichting bestaat uit 2 x 15 watt, kleur 840.

De bewoners:

2 x heetgebakerde Colisa chuna, vuurgarnaaltjes, 8 Corydoras pygmaeus plus 12 Hyphessobrycon amandae.

Het groenbestand:

Javamos, Glossostigma elatinoides, Micranthemum umbrosum, Potamogeton perfoliatus, RWW en Marsilea.

Afbeelding

In het nachtverblijf van Lique en haar minnaar staat ook een alleraardigst bakje.
Hiervan is het de bedoeling, dat deze als noodbakje fungeert.
Er zaten wat plantjes in, maar nu niet meer, vrees ik.

Verder liepen er ook nog wat non-aquatiele wezens rond, uit het dierenrijk, die uiterst vriendelijk, doch soms wat luidruchtig zijn. Ik heb vandaag een gehoortest laten doen, want mijn gehoor was toch al niet al te best. De dokter zei, dat ik zeker een week nodig heb om op mijn oude niveau te komen.
Er schijnt ook een forse Lynx aanwezig te zijn, maar daar geloof ik helemaal niets van.
Dat is een “poemaveluwemythe”

Tot slot willen we Lique en haar spraakzame partner heel erg bedanken voor het toelaten van een aantal VVV-ers in hun territorium en de gastvrijheid.
Geplaatst: 01 maart 2008, 19:22
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 15:34
van: Opzichter
Bekeken: 2427

Keer terug naar Bakkenschouwen