Er is over de Chinese danio nogal wat verwarring. Voor zover ik het e.e.a. heb kunnen vinden zit het aldus in elkaar:
In 1932 werd het visje ontdekt bij de Baiyunshan Mountains nabij Guangzhou en beschreven door Shu-Yan Lin onder de naam Tanichthys albonubes.
In 1939 werd (naar we nu weten) hetzelfde visje (T. albonubes, maar w.s een kleurvariant) beschreven onder de naam
Aphyocypris pooni (Herre 1939 ), de A. pooni werd vervolgens ingedeeld als Hemigrammocypris lini door (Weitzman & Chan in 1966) , In 1998 werd het visje Aphyocypris lini genoemd omdat omdat de H. lini een heel ander visje was en in 1966 valselijk voor A. pooni werd aangezien. Zie
California Academy of Sciences en
Springerlink. De namen A. pooni en H. lini worden nu nog als synoniemen gebruikt maar zijn eigenlijk komen te vervallen zie:
nationmaster of
wiki.
Volgens
Aqualog.de zijn de twee kleurvarianten beschreven, de H.lini (die eerst A.pooni heette dus) en de T. albonubes. Tegenwoordig wordt met de 'lini' meestal de rode variant bedoeld (rode uiteinden aan de vinnen) maar was 'lini' eigenlijk de het visje met de witte/gele zoompjes op de vinnen die we nu dus de T. albonubes noemen.
Zelf ben ik ook eens tegengekomen dat Aqualog het niet bij het juiste eind heeft, maar dat de eerstbeschreven T. Albonubes wel het visje met de witte zoompjes is, die in 1932 werd gevonden nabij de 'Witte Wolken' bergen en werd het visje met de groene basis aan de vinnen en rode zoompjes gevonden in de beekjes rondom Hong Kong
<klik>Van de rode variant is er ook een langvinnige versie, in de engelstalige landen aangeduid met "Meteor minnow", duitstaligen noemen het visje "Venusfish".
Er is nog wat verwarring of het visje nu wel of niet in het wild is uitgestorven, in 2003 werd er een
populatie in het wild
ontdekt, niet zeker is of dat nakomelingen zijn van de 10.000 in
2001 uitgezette vissen.Nog een leuke
Belgische publicatie uit 1964!